Monday, March 13, 2017

How red wine could slow down ageing: Compound found in grapes can stop brain cells from breaking down as a result of growing older

A compound found in red wine can help to combat the effects of ageing, new research suggests.
The resveratrol, which exists in the skin of red grapes and fruit gives its color, could stop the brain cells of breaking as we age, claim scientists.
The natural compound shares many of the advantages of a diet low in calories and exercise, experiments showed.
But before reaching for the bottle in the fridge, a glass of red wine does not contain sufficient amount of compound to increase the health of the brain.
However, the results could lead to an 'elixir of youth', which is basedsolely on the miracle ingredient.
Professor Gregorio Valdez, the Virginia Tech Carilion Research Institute, believes that a 'fountain of youth' pill is getting closer.
He said: ' all slows down us as we age. March, balance and impairedmotor coordination problems contribute to health problems, accidents, lack of mobility and a lower quality of life.
' We work in the identification of molecular changes that decrease motor deficits that occur with aging. I think that we are approaching more resorting to mechanisms to slow the age-induced degenerationof neural circuits."
Resveratrol has previously been shown to help more, live insects mimicking the effects of calorie restriction.
He is also credited with a number of health benefits, avoid heart disease and prevent bowel cancer.
Found in dark grapes, the compound also has been extend the lifespan of yeast to 80 per cent.
It belongs to a well-known group of compounds of the plant infruits, vegetables and olive oil called polyphenols, known to help fight cancer and heart disease.
University researchers studied mice for two years - the equivalent ofaround 70 in human terms.
They were treated with resveratrol for 12 months for the study, whichwas published in the journals of Gerontology.
The compound was found to protect the rodent brain synapses fromthe wear and tear of aging, an early feature of Alzheimer's disease inhumans.
These are essential for voluntary movement because they relay motor commands that flow from neurons in the spinal cord to themuscles.
Professor Valdez said: ' wine, resveratrol is in such small quantities could not drink enough of it in your life to have the benefits found in the mice given resveratrol.
' These studies in mice and prudence I would do any blasting their bodies with resveratrol in any form.
' The next step is to identify the mechanism that allows that resveratrol protect synapses.
'If we know the mechanism, we can customize the resveratrol or look for other molecules that are more effective in protecting the synapses'.
Metformin, a drug used to fight against type 2 diabetes, was also found to have similar effects on the muscles, but not the brain.

DRINK RED WINE TO PREVENT DEMENTIA
Drinking wine and eating dark chocolate could help reduce the effects of Alzheimer's disease, scientists found in July.
Resveratrol is a natural compound found in foods such as grapes, redwine, raspberry and dark chocolate.
The investigation showed that the compound reduced the mental decline of Alzheimer's.
Resveratrol seems to reduce the ability of damaging immune molecules to infiltrate in the tissues of the brain, the researchers at Georgetown University Medical Center said.

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